NKSchaken Jeugd ABC Voorronde Eindhoven 2023

Op zaterdag en zondag 18/19 maart 2023 wordt in Eindhoven de vierde voorronde van de kwalificatie voor het NJSK gespeeld. Dit toernooi is een aan het bord toernooi en zal in de Hoeksteen in Eindhoven worden gespeeld.

NJSK en kwalificaties 2023
Deze kwalificaties bestaan uit vier toernooien waar de sterksten zich plaatsen voor het NJSK. Uitgezonderd de C jeugd, deze bestaan uit 13 regionale kwalificaties.

De verdienen plaatsen per kwalificatie (Eindhoven)
3x A jeugd, 3x B jeugd, 3x C meisjes, 1x A meisje, 2x B meisje

Vervolgens is het klassement voor de beste scores over 3 van de 4 toernooien opgemaakt (van de nog niet-geplaatsten).

Let op: de leeftijdsgrenzen voor 2022 gelden voor de hele kwalificatiereeks:

A: geboren in of na 2005 (​t/m 18 jaar)
B: geboren in of na 2007 (t/m 16 jaar) 
C: geboren in of na 2009 (t/m 14 jaar)

Er zijn daarnaast een beperkt aantal plaatsen voor spelers / speelsters:

  1. die een persoonlijk recht hebben verworven. Dat zijn de Talentstatushouders Top, JO en IT en de titelhouders van het NJSK of ONJK als ze nog gerechtigd zijn qua leeftijd. De NT statushouders hebben geen vrijstelling voor het spelen van de kwalificaties. Zie hier de lijst van persoonlijk gerechtigden 2021 (nog niet beschikbaar)
  2. die over vier kwalificaties het hoogste is geeindigd in het klassement ​van de nog niet-geplaatsten. Alleen de beste drie resultaten gelden voor dit klassement.
  3. extra spelers/speelsters om op een even aantal deelnemers uit te komen of bij de Meisjes A en B tot 8 aan te vullen indien deze groepen apart spelen. Dit gebeurt aansluitend aan het vierde kwalificatietoernooi op basis van de reservelijst lid 3.d. d.

Er wordt daarnaast een reservelijst opgesteld per groep voor het geval er een geplaatste speler/speelster tussentijds besluit niet deel te nemen aan het NJSK of in een andere groep gaat uitkomen. De opengevallen plaats(en) wordt(worden) direct na het vierde kwalificatietoernooi ingevuld op basis van de reservelijst. De reservelijst bestaat uit alle nog niet-geplaatste deelnemers van de vier kwalificaties. De volgorde per groep wordt bepaald op grond van de KNSBrating (1 februari) voor de groepen A en B en de KNSB-Jeugdrating (1 februari) voor de meisjes C.

Er worden geen barrages gespeeld indien er op wedstrijdpunten gelijk wordt geeindigd. Er wordt dan eerst naar onderlinge wedstrijd(en) gekeken (alleen als deze volledig gespeeld zijn), daarna naar weerstandspunten en tot slot de Sonneborn Berger-score. Indien dan nog gelijk dan plaatsen de betrokken gelijk geeindigden zich voor het NJSK.
Zie ook het reglement kwalificaties NK jeugd tot en met 14, 16 en 18 jaar